בינה מלאכותית: אינטליגנציה אנושית, רק קצת יותר

תחום ה-AI ממשיך להפחיד ולהרשים את כולם זו זמנית. לפתע כולם הבינו שהאינטליגנציה האנושית היא קצת מפחידה, ועל כמה וכמה כשהיא מגיעה ממכונה.

0

בינה מלאכותית היא כנראה אחד התחומים הכי מעניינים שפותחו אי פעם. המחשבה שמערכות מחשב יכולות לבצע משימות שדורשות אינטליגנציה אנושית זה דבר כמעט בלתי נתפס. יחד עם זאת, כשמתנערים לרגע מאלמנט ה"וואו!" הראשוני, וחושבים על זה עוד כמה שניות יותר לעומק, אי אפשר שלא לעצור לרגע ולחשוב ש"האינטליגנציה האנושית" היא לא תמיד כזאת מרשימה, לא כך? (בלי להעליב אף אחד כמובן). ובכן, כדי להבין פעם אחת ולתמיד במה מדובר, החלטנו לרדת לעמקי הנושא בפן הטכנולוגי, האתי, ובעיקר הפרקטי. Let go!

 

מהי ההגדרה של בינה מלאכותית? 

בהגדרה הפשוטה והטכנית ביותר, בינה מלאכותית עוסקת בסימולציה של אינטליגנציה אנושית במכונות שמתוכנתות לבצע משימות, כגון למידה, חשיבה, פתרון בעיות, תפיסה והבנת שפה טבעית. מדובר בתחום המשלב את מדעי המחשב ומערכי נתונים חזקים, והינו מתמקד בפיתוח אלגוריתמים ומודלים המאפשרים למכונות לעבד ולנתח כמויות גדולות של נתונים, ועל סמך הנתונים הללו, ללמוד כיצד לקבל החלטות או תחזיות. טכנולוגיות AI כוללות למידת מכונה, עיבוד שפה טבעית, רובוטיקה, ראייה ממוחשבת, מערכות מומחים ועוד רבות אחרות. 

 

על אלו מערכות מבוססות בינה מלאכותית?

מערכות בינה מלאכותית פועלות על ידי הכנסת כמויות גדולות של נתוני אימון מסומנים, ניתוח הנתונים עבור מתאמים ודפוסים, ושימוש בדפוסים אלה כדי ליצור תחזיות לגבי מצבים עתידיים.   יחד עם זאת, יש סוגים שונים של מערכות מבוססות בינה מלאכותית. שתי המערכות הראשונות עוסקות בפן הטכני. למעשה המערכת הראשונה, היא מערכת של מכונה ריאקטיבית אשר "מגיבה" לסביבה אך אינה לומדת או מקבלת החלטות על סמך נתונים, והמערכת השנייה היא מערכת של "זיכרון" שמאפשרת למערכת של הבינה המלאכותית לבצע החלטות על סמך "זיכרונות" העבר, אך אין ביכולתה לעבד אינסוף חוויות, אלא כמות מוגבלת. 

שתי המערכות הנוספות כבר מתמקדות בפן של האינטליגנציה האנושית, ובעיקר בתודעה. כלומר? מדובר במערכות שיודעות לאסוף נתונים המבוססים על מצבים נפשיים של בני אדם, ולהעניק למערכות הבינה המלאכותית תחושה של "מודעות עצמית" ובעיקר מסוגלות לנתח את התחושות הללו. ובכן, למרות שזה נשמע אנושי עד כאב, חשוב להבין שבסופו של דבר מדובר בדאטה.

 

באילו תחומים משתמשים בבינה מלאכותית וכיצד?

יישומי בינה מלאכותית יכולים לספק פתרונות חדשניים בתחומים רבים ושונים כגון שיווק, תחבורה, בריאות, ייצור, פיננסים וכן הלאה. לדוגמא, כבר כיום נעשה שימוש בבינה מלאכותית בתחום הרפואה במטרה לשפר את הדיוק של איתור ואבחון מצבים בריאותיים. בנוסף, טכנולוגיית ה- AI מיושמת גם בפלטפורמות של Netflix ו- Spotify כדי לעקוב וללמוד את הרגלי המשתמש ולהציע המלצות על סמך הפעילות האחרונה שלו. כמו כן, תחום נוסף וחשוב שנעשה בו שימוש בבינה מלאכותית הוא תחום הפיננסים, ולא רק שזה מסייע לזהות מגמות שוק ושינויים, אלא גם מניעת הונאות פיננסיות. כמובן שהבינה המלאכותית מסייעת בעוד תחומים וענפים רבים, ובעתיד היא רק תמשיך להתפתח "ולפתח" את האינטליגנציה האנושית שבה ליישומים אחרים רבים.

 

מדוע עולות שאלות העוסקות באתיקה של בינה מלאכותית?

תחום הבינה המלאכותית העלה המון סוגיות העוסקות באתיקה וזאת מכיוון שיש חשש אמיתי שאם תחום ה-AI  ימשיך להתפתח "ולחקות" טוב יותר את האינטליגנציה האנושית, מערכת הבינה המלאכותית תוכל להחליף אנשים בתפקידם ולגרום לאובדן מסיבי של מקומות עבודה. למעשה, לא מדובר בחשש שהמערכת תתפקד באותה רמה כמו בני אדם, אלא בצורה טובה יותר, יעילה יותר, ובעיקר חסכונית יותר. אך לא רק. ככל שהמערכת של בינה איכותית משתפרת, יהיה ניתן לעשות בה שימוש לרעה כגון הפצת מידע שקרי, פגיעה בפרטיות, זיופים וכדומה.

 

אז מה בעצם ההבדל מה ההבדל בין "למידת מכונה" ל"בינה מלאכותית"?

מדובר באחת השאלות הנפוצות ביותר והגיע הזמן פעם אחת ולתמיד לעשות סדר. למידת מכונה אכן קשורה לתחום של בינה מלאכותית אך היא תת-תחום. למעשה, בעוד שהמטרה של AI זה לייצר מכונות חכמות שיכולות לדמות את ההתנהגות והאינטליגנציה האנושית, שלמידת מכונה היא יישום או תת-קטגוריה של AI המאפשרת למכונות הללו ללמוד מנתונים מבלי להיות מתוכנתים במפורש. נשמע מבלבל, מורכב, ולא ברור? אז למה לעזאזל מנסים לבנות מכונות שמחקות את האינטליגנציה שלנו? בואו נקווה לטוב.

כתבות נוספות

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

  • התחדשות עירונית: משרד הבינוי מאשר פרויקטים חדשים בהיקף של 3 מיליארד שקלים

    נדל״ן

  • קרנות השקעה בנדל"ן דיגיטלי: הטרנד החדש שמשנה את כללי המשחק

    פיננסים

  • חברות סטארט-אפ ישראליות גייסו מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2024

    טכנולוגיה

  • שוק הקריפטו מתחזק: הביטקוין מזנק ב-15% בעקבות הודעת רגולציה חיובית בארה"ב

    קריפטו

  • פריצת דרך בטכנולוגיית בינה מלאכותית: הממשלות מתמודדות עם אתגרי הרגולציה

    טכנולוגיה

  • נדל"ן יוקרה, ביטקוין ושורט על היואן הסיני: שר האוצר של טראמפ צריך למכור נכסים

    קריפטו

  • משרד החקלאות נגד הפיכת הותמ"ל לקבועה: משנת 2014 נגסה ב-17% מהתוצרת של ישראל

    נדל״ן

  • המשכנתא הממוצעת טיפסה ל-1.09 מיליון שקל: דצמבר הלוהט בשוק ההלוואות לדיור

    נדל״ן

ניוזלטר השקעות

קבלו עדכונים ישירות למייל

מלאו פרטים וניצור קשר בהקדם:

מלאו פרטים וניצור קשר בהקדם: