השנה שעברה לא ממש החמיאה לתעשיית הקריפטו, ועם גילויים על תרמיות ומעשי נוכלות, קריסות קטסטרופליות של כמה מהחברות המובילות בענף, ואובדן ערך בשווי מיליארדי דולרים בקרב המשקיעים הקטנים, רשות ני"ע (ניירות ערך) האמריקאית (SEC) החליטה שהגיעו מים עד נפש ושהגיע הזמן ללמד את חברות הקריפטו "לקח" יקר מאוד. למעשה, כבר בחודשיים האחרונים ה-S.E.C. דרשה מחברת הקריפטו Kraken להוציא את אחד ממוצרי ההשקעה הפופולריים שלה מהשוק האמריקאי, והסוכנות האמריקאית שלחה ל-Paxos, חברה המנפיקה BUSD צמודים לדולר ארה"ב, אזהרה מפני תביעה אפשרית בגין הפרות בניירות ערך, ובואו נגיד שידם עוד נטויה. במילים אחרות? כדאי שחברות הקריפטו יכינו את עצמן לעוד שנה לא פשוטה.
אך מה הוביל למתקפה של הממשל האמריקני כנגד חברות הקריפטו?
ובכן, למרות שחברות הקריפטו המובילות קיוו ששנת 2023 תהווה התחלה חדשה ובעיקר שנה חיובית יותר (לאחר ש-2022 הייתה איומה לשוק הקריפטו בלשון המעטה), בפועל הם מצאו את עצמם תחת מתקפה אגרסיבית של הממשל האמריקאי. למשל, לפני כחודשיים רשות ניירות הערך האמריקאית החלה לגבות קנסות ולהטיל עונשים על חברות הלוואות קריפטו, כאשר במקביל שלושה רגולטורים פיננסיים בכירים שלחו מכתב לארגונים בנקאיים המתריע בהם לנקוט זהירות משנה בהתנהלותם עם מטבעות קריפטוגרפים, מה שהוביל לכך שהפדרל ריזרב דחה את בקשתה של Custodia, להצטרף למערכת התשלומים של הבנק המרכזי.
אך מדוע הממשל האמריקני פועל נגדם בכל הכוח? מכיוון שהרגולטוריים זועמים שלאחר סערת השוק בשנה שעברה ,כמה וכמה מחברות הקריפטו הבולטות יותר הגישו בקשה לפשיטת רגל, וכתוצאה מכך משקיעים רבים הפסידו מיליארדי דולרים. סיבה נוספת ומשמעותית לאכיפה האגרסיבית היא לא רק הזעם על הפגיעה במשקיעים, אלא בעיקר על העובדה שהחברות הסתירו מידע מהמשקיעים. כלומר, למשקיעים לא הייתה שום תובנה לגבי מצבם הפיננסי של החברות ושלא באמת היה באמצעותם לשלם את התשואות שהם שיווקו להם. כמו כן, מה שמרבית חברות הקריפטו מואשמות בו זה לקיחת פיקדונות של מטבעות קריפטו תוך הבטחה של ריבית עצומה למשקיעים קטנים וגדולים כאשר במקביל הם השתמשו בהלוואה/השקעה של מטבעות אלו לחברות ו\או פרויקטים אחרים תמורת ריבית גבוהה אף יותר יותר.
כיצד מגיבות חברות הקריפטו למתקפה הרגולטורית?
נתחיל ונאמר שמדובר פה במשחק האשמות רציני במיוחד, כאשר מצד אחד הממשל מאשים את חברות הקריפטו, ומצד שני, חברות הקריפטו מאשימות את הממשל בטענה שהבעיה היא לא אצלן, אלא מהיעדר כללים ברורים לתעשיית הקריפטו מהרשות לניירות ערך והממשל האמריקני. מעבר לכך, הן טוענות כי בניגוד למדינות אחרות, ארה"ב עדיין לא המציאה מסגרת מקיפה או מערכת תקנות המאפשרת לחברות קריפטוגרפיה ובלוקצ'יין לפעול ללא חשש שייפגעו בהן על ידי הרגולטורים. כמו כן, מנהל קריפטו בכיר שהגיע לאירוע בשבוע הבלוקצ'יין בפריז ציין כי נדמה שאין שיתוף פעולה בין הרגולטוריים וחברןת הקריפטו, וכי הענישה הקולקטיבית הזו היא מאוד מתסכלת עבור החברות שכן פעלו בצורה אתית ונכונה. כך או כך, מבצע האכיפה של הממשל האמריקאי גורםש לזעם וחרדה עצומה בתעשיית הקריפטו, וחברות הקריפטו השונות שחוששות מאוד להיות המטרה הבאה על הכוונת של הממשל האמריקני כבר החלו להיעזר בייעוץ משפטי במידה שייאלצו להתמודד עם תביעות ממשלתיות.
ומה חושבת הרשות לניירות ערך האמריקני על הנושא?
יו"ר ה-SEC, גארי גנסלר, טען במאמר דעה במגזין The Hill שהרגולטור היה ברור לגבי הכללים, ושחברות קריפט מסוימות מעדיפות לומר שהחוקים אינם ברורים במקום להודות בכך שלפלטפורמות שלהן אין הגנה מספקת למשקיעים (משחקי האשמות כבר אמרנו?). כמו כן, בכירים רבים הזהירו כי היעדר רגולציה ברורה בארה"ב בתחום חברות הקריפטו עלול לגרום לנזק חמור ואף לפיגור אחר מדינות ותחומי שיפוט אחרים. לדוגמא, מדינות שוויץ ודובאי הצליחו למתג את עצמן כיעדים עם רגולציה נוח וידידותית לשוק הקריפטו, והאיחוד האירופי אמור להציג השנה את רגולציית Markets in Crypto-Assets, או MiCA, שנועדה להביא להטמיע כמה כללים בחברות העוסקות במטבעות דיגיטליים.