השקעה באג"ח יכולה להיות אפיק השקעה נהדר ומניב, אך לא ניתן לעשות זאת ללא היכרות והבנה עם התחום. למעשה מה שעומד בינכם לבין ביצוע השקעה טובה באגרות חוב זה ידע בסיסי ובעיקר הרצון ללמוד. אז החלטתם שאתם רוצים "להיכנס למגרש"? להלן כמה נקודות יסוד שעליכם להכיר לפני כן.
תחילה, מהן איגרות חוב?
הנפקת אג"ח (איגרות חוב) מאפשרת לחברות ולממשלה לגייס כסף מהציבור, בתהליך דומה לזה שבו אנו נוטלים הלוואה מהבנק. החברה שמנפיקה את איגרת החוב מחזירה לנו את החוב במועד שנקבע מראש, וברכישת איגרת חוב הרוכש מעניק הלוואה לגוף המנפיק את האיגרת. איגרת החוב נסחרת בבורסה וניתן לקנות ולמכור אותה בלא קשר למועד פירעון "ההלוואה".
מהן הנקודות החשובות שצריך לדעת על השקעה באג"ח?
ריבית: אג"ח מציעות תשואה בצורת ריבית על ההשקעה. התשואה נקבעת מראש ויכולה להיות קבועה או משתנה בהתאם לתנאים המקובעים באיגרת החוב. כלומר? מנפיק אגרות החוב מחזיר למשקיע את ההלוואה בתוספת ריבית על כך שנטל סיכון ובחר להשקיע באג"ח (ולא במקום אחר!). אך מה שער הריבית? תלוי בסוג האיגרת. לדוגמא, כשמדובר אג"ח בריבית קבועה, תשלום שיעור הריבית אינו משתנה ונשאר קבוע לאורך חיי האיגרת. לעומת זאת, כשמדובר באג"ח בריבית משתנה, שיעור הריבית משתנה בהתאם לתנאים של המגמות הכלכליות הנוכחיות. אז מה עדיף? ובכן בישראל רבים מעדיפים להשקיע באג"ח צמודות למדד שאלו למעשה אגרות חוב שהן בעלות שיעור ריבית קבוע אך עם סכום תשלומי ריבית שמשתנה בצמידות למדד. מדוע אלו האגרות הנפוצות? גם מכיוון שסכומי הריבית אינם משתנים (בהשוואה לסכומי ריבית על אג"ח שאינן צמודות למדד!), אך גם כיוון שהן לעיתים "מגנות" על המשקיעים מהשלכות האינפלציה.
זמן פירעון: איגרת חוב מגיעה עם מועד פירעון מוגדר מראש. חשוב לקחת בחשבון את תקופת ההשקעה הצפויה ואת תקופת הפירעון כדי להעריך את זמן ההחזר של ההשקעה. למעשה, כאשר מבצעים השקעה באג"ח, מדברים על תשואה לפדיון, ובעיקר על שיעור התשואה השנתי הממוצע של המשקיע באג"ח. אך כיצד יודעים מה אחוז התשואה שיקבל המשקיע? תנאי ראשון הוא פרק הזמן שהמשקיע מחזיק באג"ח, לדוגמא החזקת אגרת החוב ממועד הרכישה ועד מועד פירעונה. תנאי שני הוא האם מנפיק האג"ח עומד בהתחייבותו למשקיע, כאשר ככל שקיים סיכון גדול יותר למימוש התחייבותו של המנפיק, המשקיע יכול לדרוש תשואה גבוהה יותר.
סיכון וביטחון בהשקעה באג"ח: השקעה באג"ח טומנת בחובה סיכון כספי לא מבוטל, וישנן אפשרויות שונות להשקעה באג"ח עם רמות שונות של סיכון. כמו כן חשוב להבין שמחיר האג"ח מושפע ממצבה הכללי של החברה. אם החברה חווה משבר, מחיר האג"ח ירד. בנוסף, משך חיי האג"ח מהווה סיכון המשפיע על מחירה. ככלל, ככל שאג"ח הונפקה זמן רב יותר, כך גדל הסיכון לגבי השלמת כל התשלומים במועד, אשר באה לידי ביטוי במחירה. מעבר לכך, ישנם מקרים בהם החברה המנפיקה עלולה להיתקל בקשיים המונעים ממנה לפרוע את חובה.
ומה לגבי השקעה באג"ח ממשלתי?
ובכן, למי שחושב באגרות חוב ממשלתיות יש פחות סיכון אז שיחשוב שנית. הסיכון של אגרות חוב ממשלתי הולך ידי ביד עם המצב הכלכלי של המדינה, ומדינות אשר סובלות מחוסר יציבות לא פעם מתקשות לעמוד בתשלומי הריבית למשקיעי האג"ח ואף במקרים חמורים מכריזות על עצמן כחדלות פירעון אג"ח, שזה למעשה אומר שהן אינן יכולות לעמוד בהתחייבותן ולשלם למשקיעים.
כיצד בכל זאת ניתן להפחית את סיכונים בהשקעה באג"ח?
ראשית, תמיד מומלץ לפזר את ההשקעות על פני מגוון אג"ח ומנפיקים שונים (פיזור סיכונים!). בנוסף, מאוד חשוב לבצע מחקר וניתוח מעמיקים כדי להעריך את אמינות האשראי של מנפיק האג"ח, ויש לבחון את "הבריאות הפיננסית" של המנפיק, לרבות דירוג האשראי של סוכנויות הדירוג והרקורד בעמידה בהתחייבויות החוב. זכרו, השקעה באג"ח בעלות דירוג אשראי גבוה יותר מרמזת בדרך כלל על סיכון מחדל נמוך יותר.
כך או כך, תמיד חשוב להישאר הישאר מעודכן לגבי מגמות שוק, תנאים כלכליים וכל חדשות שעשויות להשפיע על מחירי האג"ח, ואף כדאי לסקור באופן קבוע דוחות פיננסיים, עדכוני חדשות ואינדיקטורים כלכליים עדכניים כדי לקבל החלטות השקעה מושכלות. עצה שלנו? רוצים לעשות השקעה באג"ח? קודם התייעצו עם יועץ פיננסי או עם אדם המתמחה בהשקעה בניירות ערך. זה מאוד יעזור לכם בתור התחלה לעשות השקעה חכמה, וכמובן שתוכלו ללמוד מהם רבות על תחום אגרות החוב, דבר שיסייע לכם בעתיד.