גבירותיי ורבותיי, הגיע הזמן לומר זאת בשאגה שתרעיד את הקירות (ובעיקר להפנים!), הדבר הכי חשוב שהטכנולוגיה תיתן לנו בחיים האלה זו רפואה חדשנית ומצילת חיים. אכן כן, זה לא האפליקציות שאתם נהנים מהן, לא הסמארטפונים, לא הגדג'טים, וגם לא התוכנות שיודעות לכתוב בשבילכם מאמרים. בסוף, הכול מסתכם בבריאות, וככל שהטכנולוגיה הרפואית תתקדם וישקיעו בעוד ועוד פיתוחים מהפכניים בהווה, החיים של כולנו יהיו טובים יותר, בריאים יותר, ואף ניתן לומר בזהירות, ארוכים יותר. ובכן, בית חולים בילינסון שנחשב לאחד מבתי החולים הטובים והמובילים בארץ פועל באדיקות לפיתוח החדשנות בתחומי הפעילות הרפואית כאשר העשייה המהפכנית שלהם לא רק מעניקה להם הכרה בינלאומית, אלא גם מציבה אותם בין המובילים בתחום החדשנות הרפואית.
טכנולוגיה רפואית: העתיד של הרפואה מתחיל בהווה
בימינו בית חולים בילינסון עוסק בחדשנות רפואית הנוגעת בתחומים של בינה מלאכותית, VR ורובוטיקה ופועל להרחבת הפעילות ולשיתופי פעולה נרחבים. למעשה, כיוון שהליבה של הפעילות שלהם נובעת מהתזה שבאמצעות רפואת ההווה ניתן לסלול את הדרך אל רפואת העתיד, בהחלט אפשר לומר, שכבר בימים אלה, פעולת "הסלילה" החלה והינה מתחוללת בתוך מחלקת המחקר והפיתוח בית החולים. מעבר לכך, המטרה של בילינסון ושל מחלקת המחקר והפיתוח זה ליצור מאגר מידע (מדעי) לאומי שיהווה תשתית קלינית לטיפול בחולים סביב השעון, וחשוב מכך, שיביא לנטרול התלות בין המחלקות השונות ובתי החולים השונים, עבור איתור מידע חשוב הנוגע למטופל.
לכן, כדי לעשות זאת ומתוך הבנה שבעתיד הקרוב כלל הטיפולים והנתונים יהיו נגישים בביג דאטה, בית החולים החל בשיתוף פעולה עם חברות טכנולוגיה שונות וגופים רפואיים נוספים שבחרו בבית חולים ביליינסון כבטא סייט. לדוגמא, בין החברות השונות שבחרו בבילינסון כבטא סייט עומדת חברת הענק "אינטואיטיב סרג'יקל" שמעוניינת לבחון את תחום ה-AI בגסטרו, חברת "מדטרוניק" שפועלת יחדיו עם בית החולים לפיתוח ה- AI בתחום הכירורגי, חברת "ננוקס" שפועלת לפיתוח תחום הסתיידות העורקים, וחברת "איידוק" שפועלת לפיתוח ה-AI בתחום הרדיולוגיה.
החשיבות של דור העתיד בתחום החדשנות וטכנולוגיה רפואית
ובכן, אי אפשר לדבר על העתיד של טכנולוגיה רפואית מבלי לכלול בו את דור העתיד של תחום הרפואה והטכנולוגיה, לא כך? לכן, במקביל לשיתופי עם חברות טכנולוגיה וגופים רפואיים, בית חולים בילינסון גם יצר שיתוף פעולה נרחב עם האוניברסיטאות והמוסדות המובילים בישראל להכשרת דור העתיד בתחום הטכנולוגיה והחדשנות, לרבות אוניברסיטת תל אביב, HIT, מכון ויצמן, אוניברסיטת רייכמן, אוניברסיטת אריאל, ואוניברסיטת בר אילן. למעשה, באוניברסיטת רייכמן כחלק מפרויקט הגמר של תואר שני בפקולטה למדעי המחשב, הסטודנטים עובדים בשיתוף פעולה עם בית החולים על פרויקטים מבוססי נתונים העוסקים בבינה מלאכותית. ולא רק, לאחרונה, בילינסון ביחד עם עמותת bio 8200, קרן aMoon, ו-aws פתח תוכנית הכשרה הנקראת leap, אשר מטרתה היא להקים חברת הזנק בתחום הרפואה הדיגיטלית וליצור שיתופי פעולה בין יזמים מתחום הטכנולוגיה לקלינאים מובילים מבית החולים.
טכנולוגיה רפואית ופיתוחים מהפכניים מצילי חיים
אם חשבתם שבכך תמה הפעילות של בית חולים בילינסון אז טעיתם ואחת הפעילויות המרכזיות של בילינסון מתבססת על תפיסת הביודיזיין מסטנפורד שנוסדה מתוך האמונה שחדשנות היא לא רק תהליך שניתן ללמוד, לתרגל ולשכלל, אלא גם דורשת עבודת צוות רב תחומית. לדוגמא, אחד הפיתוחים הבולטים של בית החולים היא מערכת שיודעת לזהות במהירות שבץ מוחי בקרב מאושפזים. מדובר במערכת המבוססת על AI שמזהה אסימטריה מזערית כגון שינויים בשרירי הפנים והעיניים או בתנועת הגפיים ובכך מתריעה שהמטופל חווה אירוע מוחי. חשוב לציין שמדובר בבעיה עולמית נפוצה, ושעל פי נתונים גלובליים, פעולות רפואיות שונות ושינויים תרופתיים בקרב מאושפזים מגבירים משמעותית את הסיכון שלהם ללקות בשבץ מוחי.
לכן, היכולת לזהות מטופל הלוקה בשבץ בשלב מקדים מאוד יכולה להיות מצילת חיים ולהקטין את הסיכויים לנזק מוחי. כמו כן, מערכת נוספת שפותחה בית חולים בילינסון והצליחה למשוך תשומת לב עולמית היא זיהוי סרטן הלבלב בשלב מקדים. לצערנו, סרטן הלבלב הוא סרטן שמאוד קשה לאתר ולאבחן בשלביו המקדימים, ולכן כ-80% מהאנשים שמאובחנים בסרטן לבלב כבר לא ניתן להציע טיפול רפואי. ובכן, בית חולים בילינסון פיתח אב טיפוס של מערכת מבוססת AI שמצליחה לזהות גידולים בלבלב במהלך בדיקת אולטרסאונד ובזמן אמת, ויכול מאוד להיות שבעתיד פיתוח זה יצליח להציל מאות אלפי אנשים מידי שנה. כך או כך, בית חולים בילינסון הוא כל כך הרבה מעבר לגאווה לאומית, והעשייה והתושייה שלו לפתח את הרפואה העתידית היא הליבה של מהות הטכנולוגיה, אך חשוב מכך של האנושות.