אם היינו מספרים לכם לפני עשור שבעתיד יוצרי תוכן צעירים יחלקו לכם טיפים באינטרנט כיצד לבזבז, לחסוך ולהשקיע, ורבים מכם יקשיבו, הייתם כנראה חושבים שמדובר בבדיחה מצחיקה מאוד. לצערנו, התופעה הגלובלית הזאת שבה כל מיני יוצרי תוכן מרשים לעצמם להעניק "ייעוץ פיננסי" דרך הרשתות החברתיות היא אמיתית ובעיקר מדאיגה, כאשר חלקם בכלל לא מבינים כלל בייעוץ פיננסי ופשוט מעבירים את דף המסרים שניתן להם על ידי חברות בעלות אינטרס בתמורה לתשלום. כך או כך, הגיע הזמן לעלות את הנושא לסדר היום ולהסביר לאנשים מדוע עליהם להיזהר מעצות של משפיעני רשת פיננסיים ואחרים.
אך תחילה, מהו בכלל ייעוץ פיננסי ומדוע זה חשוב?
ייעוץ פיננסי הוא הכוונה מקצועית המסייעת לאנשים פרטיים ועסקים לקבל החלטות מושכלות לגבי ניהול כספם. הייעוץ מכסה מגוון רחב של נושאים, כגון תקציב, השקעות, תכנון פרישה, תכנון מס, חיסכון, ועוד. כמו כן, בימינו אנשים רבים נעזרים ביועצים פיננסים לעניינים פיננסים אישיים או עסקיים, וזאת מכיוון שהיועצים הפיננסים הם אנשי מקצוע ומומחים המתמחים בתחום, ולרוב הם בעלי הסמכה של ראיית חשבון, כלכלנים, בנקאים וכדומה. אך מדוע ייעוץ פיננסי הוא חשוב? מכיוון שיועץ פיננסי מקצועי יכול לסייע לנו לחסוך אלפי שקלים ויותר, דבר שהוא חשוב ומשמעותי מאוד, ובמיוחד בימים אלו. אממה, כפי שייעוץ פיננסי יעיל יכול לחסוך לנו כסף, יעוץ פיננסי לקוי עלול לעלות לנו כסף, וכאן נכנסים לתמונה המשפיענים.
ההשפעה של משפיעני רשת
נתחיל ונאמר שבימינו הרשתות החברתיות יכולות לגרום לאנשים לפעול בחפוזה ולקבל החלטות לא מבוססות נתונים. מדוע? מהסיבה הפשוטה שהשיווק ברשתות לוחץ לא פעם על הפחד של אנשים להחמיץ הזדמנויות, ובעיקר הזדמנויות להרוויח כסף. כך או כך, ה"פחד" הזה הוא בדיוק הדבר שאנשי השיווק יודעים ורוצים לנצל כדי לגרום לגולשים "לקנות" את מה שהם מוכרים. למעשה, בעולם יש לא מעט משפיעני רשת עם מיליוני עוקבים, דבר שמגדיל את החשיפה שלהם בצורה משמעותית, מחזק את האמינות שלהם, ובעיקר משפיע לא פעם על דעת העוקבים/צופים.
אם נסתכל לרגע על חצי הכוס המלאה, כאשר מדובר ביוצרי תוכן שמשתמשים בכוחם העצום כדי להשפיע על החברה לטובה, אין ספק שמדובר בדבר חיובי ואפילו חיוני. לעומת זאת, אם נסתכל על חצי הכוס הריקה (ולצערנו היא בהחלט קיימת במקרה של רשתות חברתיות!), יש לא מעט משפיענים שתמורת לייקים וכסף עלולים להפיץ מידע מוטעה ושלילי, ולגרום לנזק לא מבוטל בקרב אלו שהקשיבו להם, ועל כמה וכמה כאשר מדובר בייעוץ פיננסי.
ייעוץ פיננסי ברשתות: מומחים בתחום או אינטרסנטיים?
ברשתות החברתיות ניתן למצוא גם מומחים וגם אינטרסנטיים, והבעיה מתחילה שאנשים לא תמיד יודעים להבדיל בין השניים. קחו למשל כדוגמא את האמפרי יאנג, יועץ פיננסי לשעבר בשנות ה-30 לחייו, מוביל את חבילת ה-finfluencer עם יותר מ-50 מיליון לייקים וכ-3 מיליון עוקבים ב-TikTok. יאנג האמריקאי, שכבר מחזיק במספר עסקים מצליחים תחת החגורה שלו, מתמקד בייעוץ פיננסי אישי במטרה להנגיש את עולם הפיננסים לגולשים השונים, ולהפוך את המושגים הפיננסיים המורכבים לקלים ומובנים יותר עבור הצרכן הממוצע.
במקרה זה, אין ספק שמדובר בתוכן יעיל וחשוב, ובמיוחד לדור הצעיר. לעומת זאת, באותה מידה ניתן גם למצוא משפיעני רשת אחרים שאינם בעלי רקע פיננסי אך מפזרים עצות גרועות המקבלות חשיפה אדירה ברשת, ואף בשנה שעברה, הרשות הפיננסית של בריטניה (FCA) התריעה נגד קמפיינים באינטרנט המתמקדים בפירעון חובות, ואף טענה כי המשפיענים המעורבים באותם הפוסטים מושכים אליהם לקוחות פגיעים אשר עוקבים אחר עצות כלכליות מוטעות.
בנוסף לכך, קיימת שיטה המכונה "הלוואות טורפות", שבה משווקים לגולשים בתחכום רב ובהונאה נטילת הלוואות שלכאורה נראות מאוד אטרקטיביות ומשתלמות אשר בפועל הן מלוות בעמלות מופקעות או הטלת חיובים נסתרים, והלווים אינם יכולים לעמוד בהם. במילים אחרות? אם נחמד לכם ומעניין לכם לעקוב אחר משפיענים שעוסקים בתחום הפיננסים, אנחנו לא נעצור בעדכם, אך אנו כן מבקשים מכם לשים לב מי מחלק את העצות ומה הרקע המקצועי שלו. בהצלחה.