הרובוט החדש של מטא
ביום שהטכנולוגיה תפסיק להפתיע אותנו אנו נתחיל לדאוג, אך לבינתיים המוחות הגדולים של עולמנו ממשיכים להראות לכולנו שהשמיים הם הגבול. אז מה עכשיו? חברת מטא שמפעילה פחות או יותר כמעט את כל הרשתות החברתיות האהובות עלינו (וכמובן את וואטסאפ!), פיתחה ביחד עם חברת הרובוטיקה היפנית Hibot את "תולעת המשי", או בשמה הלועזי "בומביקס". מדובר ברובוט אווירי שמטרתו להפוך את פריסת הסיבים לחסכונית משמעותית בכמה מהאזורים המרוחקים ביותר בעולם על ידי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות העוסקות באנרגיה מתחדשת ובתשתיות החשמל.
מדוע מטא התמקדה בפיתוח החדשני הזה?
ראשית, למחצית מאוכלוסיית העולם עדיין אין גישה לאינטרנט. מדוע? מכיוון שמשנה לשנה גדל הממוצע בשימוש בנתונים ב-20-30%, והטכנולוגיות הקיימות (שכבר נחשבות למיושנות) הגיעו למגבלות הקיבולת שלהן. לכן, הסיבה הראשונה והעיקרית של מטא לפתח את בימבוקס זה להפוך את פריסת הסיבים לחסכונית יותר באופן משמעותי בכמה מהאזורים המרוחקים ביותר בעולם שזקוקים לכך. כמו כן, פריסת סיבים אופטיים זה תהליך מרכזי בבניית תשתיות רשת התקשורת האופטית ולרוב הוא מתבצע באמצעות עבודה ידנית שדורשת משאבים גדולים של ידע וזמן. ומטא שאפה לפשט את תהליך הפריסה הזה ולהפוך אותו ליותר יעיל וחסכוני.
אז מהו בומביקס?
בומביקס הוא פתרון רובוטי חדשני לפריסת סיבים המשלב בתוכו תחומים של רובוטיקה ובינה מלאכותית. הפיתוח של הרובוט מבוצע בשיתוף פעולה עם חברת הרובוטיקה היפנית Hibot אשר מתמחה בפיתוח רובוטים מתקדמים ומערכות אוטומציה. הרובוט, שנקרא על שם תולעת המשי, נועד לטפס לאורך קווי חלוקת החשמל, לעטוף כבל סיב אופטי קל חדש כדי להביא קישוריות אינטרנט בסיבים ליותר מקומות בעולם ובעלות נמוכה יותר. הרובוט מתוכנן להיות אוטונומי לחלוטין ולנוע לאורך קווי חשמל (ולעקוף ולטפס מעל מכשולים!) כדי להניח כבל של סיבים אופטיים לאורך קילומטרים וללא תלות בכוח אדם אנושי. על ידי שילוב הידע של ענקית הטכנולוגיה האמריקאית והמומחיות של Hibot בתחום הרובוטיקה, תהליך של פריסת הסיבים האופטיים יהיה מהיר יותר, זול יותר, והרבה יותר ידידותי לסביבה.
אז מה הייחוד של בומביקס?
כפי שציינו, בומביקס הוא לא סתם רובוט אוטונומי. מדובר ברובוט שמסוגל לעבור מכשולים, לחצות קווי מתח המוליכים חשמל, והכי חשוב לשפר את טווח הפריסה של הסיבים האופטיים, כל זאת ללא סיוע אנושי. כיצד הוא עושה זאת? ובכן, הראייה שלו פועלת על חיישנים המותאמים אישית, ובעזרת מדחפים מתקדמים ומערכות בקרה חדשניים הוא מסוגל לנוע, להזיז, ולהסתובב בקלות בתנאים קשים ומורכבים. כמו כן, בעוד שלרוב הפריסה של הסיבים מתבצעת על ידי טכניקה ישנה הנקראת "עטיפה סלילית", שדורשת את כיבוי החשמל לזמן ממושך ולעיתים נתקלת במגבלות הקשורות לטווחים של הרציפים והכבלים, בעזרת הטכנולוגיה החדשנית מטא, הרובוט למעשה משדרג את הטכניקה הקודמת ומבצע אותה בצורה הרבה יותר אפקטיבית, מהירה, והכי חשוב? חסכונית.