פעם היו אומרים ש"יהיה בסדר", אמרו לנו שעם הזמן דברים יסתדרו ושאין סיבה לדאגה. לצערנו, במדינת ישראל בשנת 2023, נהייה יותר ויותר מפחיד לראות את החדשות, ועוד יותר נהייה קשה להאמין שאי פעם המצב פה ישתפר לטובה. בין הבטחות שווא של פוליטיקאים, הרבה (המון!) אינטרסים אישיים, ועם אחד מפולג, נראה שרק נהייה פה קשה יותר בכל שנה שעוברת. למעשה, 12 שנים אחרי המחאה החברתית ב-2011 לא רק שהתפתח במדינה משבר דיור חמור, אלא אף כבר ניתן לומר שפעם היה כאן הרבה יותר טוב. אז כמה קשה היום לרכוש דירה בישראל וכמה משכורות ממוצעות נדרשות לכך? כדאי שתישבו.
הזינוק ביוקר המחייה ומחירי הדיור
נושא מצוקת הדיור בישראל הוא נושא שמלווה את תושבי ישראל כבר שנים רבות ואם בכל שנה היינו אמורים להתקרב קצת יותר אל האור בקצה המנהרה, אז במציאות שאנו חיים רק נהייה יותר ויותר חשוך. בשנתיים האחרונות היינו עדים לזינוק חסר תקדים במחירי הדיור, ובזמן שאנו מנסים לעקל את זה, אנו נאלצים להתמודד עם עליית מחירים כמעט בכל הענפים. יגידו לכם שזה בגלל הקורונה, יספרו לכם על האינפלציה, ימצאו לכם 101 תירוצים למה זה המצב, ובסופו של יום, כלום לא ישתנה. אבל מה הדבר החמור מכל בסיפור של יוקר המחייה ומחירי הדיור? זה שבזמן שהמחירים מזנקים, אנחנו ממשיכים להרוויח משכורות ממוצעות עם עלייה מתונה וחסרת משמעות ביחס לעליית המחירים. במילים אחרות? אם המגמה הנוכחית תמשיך, רכישת דירה בישראל תהייה הבעיה האחרונה שלנו.
אז כמה משכורות ממוצעות נדרשות כדי לרכוש דירה?
ובכן, לפי נתוני הלמ"ס, מחיר הממוצע לדירה בישראל הוא 1.931 מיליון שקלים, כאשר השכר הממוצע החודשי הוא 11,730 ש"ח מה שאומר שצריך כ- 175 משכורות כדי לקנות דירה בישראל. יחד עם זאת, לא באמת ניתן לבחון נושא זה ברמת המקרו, וכדי להבין באמת כמה משכורות ממוצעות נדרשות כדי לקנות דירה בישראל, צריך לבחון עיר עיר. לדוגמא, בעיר תל אביב, מחיר ממוצע לדירה הוא כ-4,280,650 שקלים, ולשם כך נדרשות 389 משכורות ממוצעות. לעומת זאת, בעיר באר שבע מחיר ממוצע לדירה הוא כ-1,065,900 שקלים, ולשם כך נדרשות 90 משכורות ממוצעות.
מדוע חשוב לציין זאת? מכיוון שאומנם לא "חייבים" לקנות דירה בערים היקרות ביותר בישראל (כמו תל אביב, הרצליה, רעננה וכן הלאה),אך זה גם ממש הגיוני שמי שגדל באזור המרכז ייאלץ לעבור לערים מרוחקות יותר כדי לרכוש דירה. נשמע מפונק? זה בגלל שכבר גרמו לאנשים להסתפק במעט, אם בכלל. יותר מכך? מהממצאים של הלמ"ס עולה כי בין 2019-2022 מחירי הדירות עלו בכ-30%, כאשר מנגד השכר הממוצע של שכיר במשק עלה ב-12%.
בואו נדבר בשנים
בסופו של יום, חשוב להבין לא רק כמה משכורות ממוצעות מאפשרות לאזרח הישראלי לרכוש דירה בעירו, אלא כמה שנים ייקח לו להגיע אליהן. ובכן במסגרת הבדיקה של הלמ"ס בשנת 2022 אשר ערכו השוואה בין המחירים לבין ההכנסה החודשית הממוצעת של תושבי ערים שונות עלה כי רכישת דירה בירושלים עלולה לקחת לתושבי העיר שמרוויחים שכר ממוצע נמוך יחסית, כ-26.9 שנים (בממוצע!), לתושבי תל אביב ייקח כ- 22.2 שנים, ולתושבי באר שבע 10 שנים. יחד עם זאת, חשוב לומר שמכיוון שמחירי הדיור עולים בכל שנה, אז הסכום הדרוש לרכישת דירה גדל וכך גם כמות המשכורות הדרושות לכך.
לדוגמא, בממוצע ארצי, מחיר דירה ממוצעת עלה משנת 2021 לשנת 2021 ב-11.3%, וספציפית באזור השרון חלה עליה של 17.2% במחירי הדירות. רק כדי לסבר את אוזניכם, מהשוואת מחירי עסקאות הנדל"ן שבוצעו השנה ביו חודשים ינואר לפברואר (2023), לחודשים דצמבר 2022- ינואר 2023, נרשמה ירידה של 0.2% במחירי הדירות, ירידה זעומה ביחס לעליות המחירים בשנתיים האחרונות, ולמרות שייתכן ומגמה זו תימשך, כל עוד יישארו פערים עצומים בין מחירי הדירות למשכורות הממוצעות בישראל, מצוקת הדיור תימשך. שורה תחתונה? "יהיה בסדר?" אנחנו לא ממש בטוחים בכך.