אומרים כשטיפש זורק אבן לבאר אלף חכמים לא יוכלו להוציא אותה, אך כשמדובר בשוק המטבעות הדיגיטליים, האדם "שזרק את האבן" הוא לא טיפש בכלל, אלא נוכל מבריק בסדר גודל בינלאומי, ואנו כמובן מדברים על המייסד והמנכ"ל של בורסת הקריפטו FTX (סם בנקמן-פריד) שהצליח ליצור כזה משבר אמון עצום בענף הקריפטו שייקח לא מעט זמן (בלשון המעטה!) לתקן, וזאת לאחר שגם ככה שוק הקריפטו לא היה בשיאו. ובכן, מאוד ייתכן שהישועה תגיע דווקא בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בארה"ב, קוינבייס (Coinbase), שבבעלות חברת קוינבייס גלובל הציבורית.
מי היא חברת קוינבייס?
חברת קוינבייס גלובל בע"מ היא חברת מסחר במטבעות מבוזרים אמריקאית שנוסדה על ידי בריאן ארמסטרונג ופרד אירסם בשנת 2012, ולפני כשנתיים הפכה לחברה ציבורית. קוינבייס שעוסקת בסחר במטבעות החברה באופן ישיר בבורסת נאסד"ק נחשבת לחברת הבורסה המבוזרת הגדולה ביותר בארצות הברית וגם בעלת הסיכוי הטוב ביותר להציל את המוניטין המרוסק של תעשיית הקריפטו. מה הייחוד שלה? ובכן מעבר לוותק שלה, הייחוד הבולט שלה היא השקיפות של פעילות החברה לציבור הרחב, ועל כמה וכמה בהשוואה לבורסות קריפטו גדולות ומוכרות לא פחות בעולם שפעילותן לעיתים יותר סמויה מגלויה, ובמקרים שונים אף "חשודה" . מעבר לכך? צריך לזכור שלאחר שמייסדה של FTX, סם בנקמן-פריד הואשם בהונאת משקיעים בהיקף של מיליארדי דולרים, הצורך בשקיפות הוא משמעותי במיוחד כדי להשיב לשוק הקריפטו את המשקיעים.
אז עם אלו קשיים מתמודדת חברת קוינבייס?
אם נשים לרגע בצד את משבר האמון שנוצר בקרב משקיעים, אחד הקשיים הגדולים שעומדים בפני בורסת קויינבוייס אלו בעיות רגולטוריות. בעקבות פרשת בנקמן שהוכיחה כמה המשקיעים חשופים לסכנות ולמעשי הונאה, הרגולטורים ברחבי העולם ובעיקר בארה"ב התחילו להדק את הפיקוח שלהם על שוק הקריפטו, ובעיקר על בורסות גדולות כמו קוינבוייס שמנהלת כ- 76% מהמסחר במטבעות קריפטו בארה"ב .
למעשה, כיוון שפעילות החברה נחלשה משמעותית בשנה שעברה בעקבות ירידה בהכנסות על עמלות מכירה וקנייה של מטבעות קריפטו בבבורסה שלה(ואף על פי דוחותיה הכספיים בסיכום שנתי, החברה הכניסה 3.1 מיליארד דולר בשנת 2022, וצברה הפסד שנתי של 2.6 מיליארד דולר שזוהי צניחה משמעותית מ-2021),החברה נאלצה לחפש מקור הכנסה נוסף והתמקדה בתחום הסטייקינג (פקדונות של מטבעות קריפטו!) שאומנם הניבה להם 10% מהכנסות קוינבייס אך גם סיבכה אותם עם הוועדה לניירות ערך ובורסות של ארצות הברית, והחברה הינה נמצאת תחת חקירה של SEC מאז הקיץ שעבר על רקע תקיפה רחבה יותר של ה-SEC נגד ניירות ערך לא רשומים.
בתגובה, קוינבייס מתעקשת שאף אחד ממוצרי הקריפטו או השירותים שהיא מציעה לא יכול להיחשב ניירות ערך. יש לציין שזוהי אינה הפעם הראשונה שיש לקוינבייס בעיות עם ה-SEC, ובתחילת השנה אף הוועדה לניירות ערך הגישו תביעה בגין עבירות של סחר במידי פנים כנגד אישאן וואהי, מי שהיה דאז מנהל המוצר של החברה.
מה מצבה של חברת קוינבייס בהווה?
ובכן, בעקבות ירידת נפחי המסחר בשוק הקריפטו, חברת קוינבייס החלה אתשקד בשלושה סבבים של פיטורים בהם פיטרה למעלה מ-2,000 עובדים , כאשר בסבב השלישי והאחרון בחודש ינואר השנה נאלצה לפטר כ-20% מכוח העבודה שלה (950 עובדים). בנוסף לכך, מספר מנהלים בכירים פרשו לאחרונה מהחברה, ובינהם, מנהל הבורסה של קוינבייס, וישאל גופטה. ועדיין, למרות שהמניות של קוינבייס ספגו פגיעה קשה בשנת 2022 ואיבדו 85% מערכן, נכון לחודש מאי 2023, בורסת הקריפטו קוינבייס דיווחה על הכנסות ברבעון הראשון של 773 מיליון דולר (מעבר להערכות האנליסטים של 655 מיליון דולר!), ועלייה מהכנסות של 629 מיליון דולר ברבעון הרביעי.
בנוסף, החברה דיווחה על הפסד מתואם של 0.34 דולר למניה, בהשוואה להערכת אנליסטים להפסד של 1.45 דולר למניה וצמצום מהפסד של 2.45 דולר למניה ברבעון הרביעי. שורה תחתונה? למרות שקוינבייס חוותה שנתיים לא קלות, ובהחלט עדיין לא חזרה לגדולתה, מוקדם מידי כדי להספיד אותה, אך גם מוקדם מידי לנשום לרווחה.