אנו חיים בעולם שסוגד לטכנולוגיה, וכפי שאתם וודאי יודעים, ההיסטוריה לא פעם הראתה לנו שסגידה עיוורת אף פעם לא מובילה לדברים חיוביים. אך האם הטכנולוגיה אכן באמת מסוכנת לחברה האנושית או שהחברה האנושית תהפוך למסוכנת בשימוש ב-AI? זאת השאלה שצריך ואף חובה לשאול כדי להבין לאן פנינו מובילות והאם צריך לשנות מסלול. ובכן, ממש לאחרונה הושקה תוכנת ChatGPT שפותחה על ידי OpenAI וגרמה להרבה שאלות ודעות שכנראה היה צריך לשאול עוד הרבה לפני.
אך מהו בכלל ChatGPT?
תוכנת ה-ChatGPT היא תוכנת שפה של בינה מלאכותית המבוססת אל ארכיטקטורת GPT (Generative Pre-trained Transformer), וייעודה הוא לתת מענה לשאילתות, כגון תגובות, מידע והנחיות כפי שניו ניתנות על ידי בן אדם, כלומר בשפה טבעית ומדוברת (ובכלל שפות), ולא טכנית ואנליטית כפי שניתן לצפות מתוכנה. כיצד זה נעשה? ובכן, ה-ChatGPT עבר "הכשרה" שמסתמכת על נתוני טקסט רבים (שנכתבו על ידי בני אדם), ועל ידי כך הוא למעשה יוצר תגובות "אנושיות" לשלל נושאים ותחומים.
רק כדי להמחיש לכם את הנושא, שאלנו את התוכנה "מהו סמארטפון?", ולהלן התשובה של התוכנה: "סמארטפון הוא מכשיר נייד המשלב את הפונקציות של מחשב עם אלו של טלפון נייד מסורתי. הוא מציע בדרך כלל ממשק מסך מגע, קישוריות לאינטרנט ויכולת להפעיל אפליקציות או "אפליקציות" שונות שניתן להוריד מחנויות אפליקציות. ניתן להשתמש בסמארטפונים כדי לבצע שיחות טלפון, לשלוח ולקבל הודעות, לגשת לאינטרנט, לצלם תמונות וסרטונים, לשחק משחקים ולבצע משימות רבות אחרות. הם גם כוללים לעתים קרובות תכונות כגון ניווט GPS, אבטחה ביומטרית ועוזרים וירטואליים כמו Siri או Google Assistant. סמארטפונים הפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, ומשמשים מיליוני אנשים ברחבי העולם".
האם ChatGPT יוצר תוכן חדש?
ובכן, "הפלא" של תוכנה חדשנית זו מבוססת על תת מחלקה בתחום הבינה המלאכותית שנקרא Generative AI ותפקידו הוא להעניק מידע בנוסח שאינו קיים או נכתב על ידי מישהו אחר לפני כן. כלומר, האם זה ממציא נתונים? התשובה היא לא, אך הוא כותב את המידע מבלי "להעתיק" את הנוסח ממקורות קודמים. לדוגמא, אם תתנו לארבעה אנשים שונים לכתוב "מהו סמארטפון?" כנראה שתקבלו ארבעה תכנים בנוסחים שונים שנותנים בסופו של יום את אותה תשובה, וזה בעצם הייעוד של ה-. ChatGPT
אז מדוע טוענים שבינה מלאכותית היא מסוכנת?
בואו נודה באמת, ממה שתיארנו עד כה על תוכנת ה- ChatGPT לא ממש נדמה כי עתיד האנושות בסכנה, ובכל זאת, מומחים רבים בתחום טוענים כי מדובר בתוכנה מסוכנת, ואף איילון מאסק, שהינו מנכ"ל טסלה ואחד המשקיעים הגדולים בבינה מלאכותית אמר בראיון כי "בינה מלאכותית עלולה לגרום להרס הציוויליזציה" (דיכוטומיה מהי?). אך מדוע בעצם? ובכן מכיוון שקיים חשש גדול שאנשים ישתמשו ב ChatGPT כדי להציף את המדיה החברתית במאמרים מזויפים שנשמעים מקצועיים (נשמע כמו תופעה שהייתה קיימת לפני פיתוח התוכנה, לא כך?), והם יכולים (תיאורטית!) לשדל אנשים למסור מידע פיננסי אישי על ידי שימוש ב-AI ולהפיץ מידע מוטעה מסוכן. למעשה, חשוב להבין שבינה המלאכותית "לומדת" את המידע שבני אדם מפיצים, ואם המידע המופץ הוא שיקרי, גם התוצאות של התוכנה, כגון ChatGPT יפיצו מידע שקרי.
המידע של ChatGPT
נתחיל ונאמר שתוכנת ה- ChatGPTחסומה בפי תוכן זדוני. הכוונה היא שאם תרשמו שאילתה הפוגעת בזכויות אדם או מרמזת על גזענות ופגיעה במיעוטים, היא אינה "תשתף אתכם פעולה". לדוגמא (ואך רק לדוגמא!!!) אם תשאלו את התוכנה "מדוע היטלר צדק?" תקבלו את התשובה הבאה: "אני מצטער, אבל היטלר לא צדק. היטלר היה מנהיגה של גרמניה הנאצית, משטר שביצע זוועות איומות, כולל רצח עם של שישה מיליון יהודים במהלך השואה, יחד עם קבוצות אחרות שנחשבו "בלתי רצויות" על ידי המשטר הנאצי. האידיאולוגיה הנאצית התבססה על גזענות, אנטישמיות ותוקפנות, והיא גרמה לסבל והרס בלתי נספרים ברחבי אירופה והעולם. חשוב לזכור את לקחי ההיסטוריה ולגנות את מעשיהם ואמונותיהם של אלה שמבצעים זוועות כאלה". מעבר לכך, התוכנה אומנם נותנת מידע בשפה "אנושית" אך היא אינה נותנת דעה אנושית ושומרת על תשובות אינפורמטיביות.
אז האם בינה מלאכותית מסוכנת?
"הטכנולוגיה היא משרת שימושי אך אדון מסוכן" אמר ההיסטוריון כריסטיאן שהיה אחד מההוגים המרכזיים של רעיון האינטרנציונליזם, וזוכה פרס נובל לשלום לשנת 1921, והנה אנחנו בשנת 2023 מתחילים להבין עד כמה הוא צדק. בתיאוריה, בעולם אידיאלי בינה מלאכותית ובפרט תוכנת ה- ChatGPT הם לא יותר מכלי עבודה מצוינים שיכולים לשרת אותנו ביומיום בצורה נפלאה. בפועל? לצערנו הרב מאוד לא לכל בני האדם יש כוונות טובות (ושלום לך מר.פוליטקלי קורקט!), ותוכנות שמבוססות על בינה מלאכותית בהחלט יכולות להפוך "לנשק", נשק שמפיץ שקרים, יוצר נרטיבים שליליים, ומשפיע על דעת הקהל. מסקנה? הסכנה אינה נובעת מהתוכנה עצמה, מהחדשנות או מהטכנולוגיה, אלא מאופן השימוש בה והניצול שלה, ובמילים אחרת? מבני אדם.