הרעיון של רובוטים אנושיים לא ממש מעלה אצל רובנו אסוציאציות חיוביות וזאת כנראה הודות לסרטים ההוליוודיים שהציגו אותם כדמויות מרושעות שבאו להשתלט על המין האנושי. הבשורות המשמחות ובעיקר האופטימיות? סרטים הוליוודיים הם לא יותר מבידור להמון (הייתם מאמינים?!), ובמציאות רובוטים אנושיים הם אחד מן הפיתוחים הטכנולוגיים המתקדמים והמרשימים בעולם. ובכן, למרות שרבים מהרובוטים האנושיים עדיין נמצאים בשלב הפרוטוטיפ או בשלבים מוקדמים אחרים של פיתוח, כבר בהווה כמה וכמה מהם החלו לפעול בעולם האמיתי, וחלקם עובדים במחסנים ובמפעלים, עוזרים לבני אדם בלוגיסטיקה ובייצור, ואף משמשים כ"מארחים" בכנסים. נשמע מרהיב ומפחיד בו זמנית? אז בוא תכירו 5 רובוטים אנושיים שפותחו במיוחד כדי להקל עלינו.
שוק הרובוטים האנושיים: מבט לעתיד ולהווה
שוק הרובוטים מוערך ב-1.8 מיליארד דולר בשנת 2023, ולפי חברת המחקר MarketsandMarkets, הוא מוערך להגדיל את ערכו ליותר מ-13 מיליארד דולר במשך החמש שנים הבאות. למעשה, בעתיד הלא רחוק הביקוש לרובוטים אנושיים צפוי לגדול וזאת בזכות היכולות המתקדמות שלהם, והבינה המלאכותית המתקדמת שתעניק להם תכונות אנושיות ובעיקר את היכולת לקחת על עצמם פונקציות נוספות בתעשיות השונות כגון, האירוח, החינוך והבריאות.
רק כדי לסבר את אוזניכם, בשנת 2022, טסלה פרסמה תמונה של פרוטוטייפ של רובוט אנושי הנקרא "אופטימוס" שפותח על ידי החברה ויכול לדבריהם לבצע משימות שונות, מבעלות סיכון גבוה ועד משימות יומיומיות (למשל קניות בסופר!). כמו כן, בשנת 2023, אילון מאסק, בעלי טסלה (ואחד האנשים העשירים בעולם!) הצהיר כי היצור של אופטימוס המשיך, ובהווה, הרובוט יכול ללכת לאט ולבצע משימות בסיסיות. יותר מכך, מאסק טען כי שוויה הפיננסי של מחלקת הרובוטים של החברה יחרוג בעתיד מהשווי של מחלקת רכבי החשמל של החברה, שכרגע עומדת על 859.79 מיליארד דולר.
אז היכן ועבור מה משתמשים כבר בימינו ברובוטים אנושיים?
רובוט Alter 3– הרובוט האנושי החדיש שפותח על ידי אוניברסיטת אוסקה שביפן מופעל באמצעות רשת עצבית מלאכותית ויש לו "שמיעה מוזיקלית". בשנת 2020 הרובוט המהפכני שכולל חיישנים משופרים, יכולת ביטוי מתקדמת ומערכת ווקליזציה משופרת לשירה, ניצח על התזמורת בתיאטרון הלאומי החדש בטוקיו והשתתף בהופעות חיות נוספות.
רובוט ARMAR-6– ארמר-6 הוא רובוט שפותח על ידי חוקרים במכון קרלסרוהה לטכנולוגיה בגרמניה כדי לעבוד בעבודות תעשייתיות. הרובוט פותח להשתמש במקדחות, פטישים וכלים אחרים, ואף הוא כולל טכנולוגיית AI שמאפשרת לו ללמוד איך לתפוס אובייקטים ולהעביר אותם לעובדים האנושיים השותפים לו. בנוסף, הוא גם מסוגל לבצע משימות תחזוקה כמו לנקות משטחים, ואף יש לו את היכולת לבקש עזרה.
רובוט APOLLO– הרובוט אפולו של חברת APPTRONIK האמריקאית הוא הרובוט המתקדם ביותר של אפטרוניק שפותח לאחר ניסיונות בניה של רובוטים קודמים על ידי החברה (כולל הרובוט האנושי שלה משנת 2022, אסטרו). לאפולו יש את היכולת לסחוב משקל של כ-25 ק"ג והוא נועד לפעילות במפעלים ובמחסנים, אך צפוי להתרחב לתעשיות כמו מסחר ובניה. מעבר לכך שהוא עוצר את תנועתו כאשר הוא מזהה "אזורי התנגשות", הוא פועל על סוללות שמחזיקות ארבע שעות כל אחת (וניתנות להחלפה!), דבר שמאפשר לו להישאר פרודוקטיבי וחיוני.
רובוט NADINE-הרובוט שפותח על חוקרים מאוניברסיטת נניאנג הטכנולוגית בסינגפור הוא רובוט אנושי חברתי שהינו "מצויד" בעור ושיער, ואשר מסוגל להביע הבעות פנים ולהניע את גופו העליון בצורה ריאליסטית. הרובוט הינו מולטי- פונקציונלי, ולפי החוקרים, ביכולותיו לזהות פנים, לדבר, ולייצר מחוות גופניות. בנוסף, יש לו מערכת אפקטיבית המנהלת את אישיותו, רגשותיו, ומצב הרוח, ועד כה, נעשה בו שימוש לעבודה בשירות לקוחות, כאשר הוא כבר הוביל משחק בינגו לקבוצה של קשישים בסינגפור.
רובוט SOPHIA– סופיה "היא" כנראה הרובוט (ית?) הידועה בעולם מבית היוצר של חברת הנסון רובוטיקה שהוקמה על ידי דייוויד הנסון האמריקאי בהונג קונג (סין). הרובוט הסופר-אנושי הזה שמפועל באמצעות בינה מלאכותית כבר הספיק לטייל ברחבי העולם, להופיע על השער של מגזין קוסמופוליטן, ולהופיע מספר פעמים בתוכנית "The Tonight Show" עם המנחה ג'ימי פאלון. "סופיה" יכולה לעבד נתונים חזותיים ורגשיים ולנהל שיחה עם בני האדם. לכאורה, סופיה רואה בעצמה "התממשות של חלומותינו לעתיד הבינה המלאכותית, כמו גם מסגרת למחקר בתחום הבינה המלאכותית המתקדם והרובוטיקה, וכגוף לחקר התנסות האנושות עם הרובוט בשירותים וביישומים בידוריים.".