אם אתם טכנופוביים מושבעים כדאי שתשתו כוס מים קרים, כי שוב הטכנולוגיה מראה לנו מי פה הבוס. אכן כן, בעוד שמפעילות הסלולר רק בשלבי היכרות ראשונים עם ה- eSIMועדיין מנסות להבין כיצד הוא פועל ומה המעבר אליו יחולל בעולם הסלולר, חברת השבבים הבינלאומית קוואלקום כבר הספיקה להציג את ה- iSIM, הגרסה המשודרגת והעדכנית יותר שתבוא להחליפו. נשמע כמו סינית? את האמת גם לנו, אבל מי אנחנו שנגיד לא לקדמה וחדשנות. אז בואו ננסה להבין (ביחד!) מה המשמעות של הדבר ומה בכלל ההבדלים בין השניים.
אז מהו כרטיס eSIM?
eSIM (שנקרא לפעמים בגם שמו הטכני, eUICC או סים וירטואלי) הוא כרטיס SIM שמוטמע במכשיר נייד ויכול לחבר אותך לכל מפעיל המציע שירותי eSIM. ה-e-SIM פועל באותו אופן כמו כרטיס SIM מסורתי, אך אינו מצריך כרטיס SIM פיזי כדי להשתמש בו מכיוון שהוא כבר מותקן מראש במכשיר וניתן להפעילו על ידי התקנת "פרופיל eSIM" של מפעיל חדש. למעשה, מדובר באבולוציה של כרטיס ה-SIM הפיזי, ויותר ויותר סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים ניידים מצוידים בכרטיס eSIM. כיצד הוא עובד? ובכן, בעזרת מכשיר תואם, ניתן בקלות להתקין פרופיל eSIM (המסופק על ידי מפעילים/ספקים) ולקנות תוכנית נתונים e-SIM תוך כדי תנועה. כמו כן, ניתן להשתמש במספר מפעילים ולהירשם בו זמנית למספר תוכניות נתונים התואמות את הצרכים שלנו (כגון בעת נסיעה, ועבודה מהבית או מרחוק).
מהו היתרון של כרטיס eSIM?
ראשית ה-eSIM מבטל את הטרחה הלוגיסטית של קבלת כרטיס SIM פיזי, ובמקום לרוץ (כן, לרוץ!) לאחת מחנויות הסלולר ולרכוש כרטיס סים חדש, כרטיס ה- eSIM כבר מוטמע בסלולר ויכול לעבור בקלות למפעילים מקומיים בעת נסיעה. בנוסף, ניתן לשמור על שני קווים פעילים ולעבור בקלות מהמפעיל הביתי שלהם לספק ה-eSIM, והיתרון הכי משמעותי? ניתן לאתר חבילת גלישה מקומית זולה באינטרנט ולהוריד אותה לפני הטיסה, דבר שהופך את "הנדידה" לפשוטה יותר, ובעיקר לזולה יותר, ואיך שפותחים את הסלולר בסיום הנחיתה כבר מחוברים לספקית סלולר מקומית.
אממה, נכון לעכשיו, בישראל רק מפעילה הסלולר WECOME אימצה את ה- eSIM בסמארטפונים, בעוד שמפעילות הסלולר האחרות משתמשות ב-eSIM רק בשעונים חכמים. מדוע? ובכן על פי המפעילות השונות עדיין קיים צורך נוסף בפיתוחים והתאמה במערכות, בממשקים פנימיים וכן הלאה, ואף עלו האשמות כנגד יצרניות המכשירים, שטרם נשלחו מומחים טכניים לישראל ליישום ומיטוב אופטימלי של הטכנולוגיה החדישה הזו.
בפועל? מפעילות הסלולר חוששות מאוד לאמץ את הטכנולוגיה מחשש "שהכרטיס" מאפשר ללקוחות לעבור מחברה לחברה בקלות רבה מידי (מה שעלול לגרום לחברות לאבד לקוחות), ומכיוון שחבילות הסלולר שאנו רוכשים עבור נסיעה לחו"ל היא הכנסה מובטחת ומשתלמת עד מאוד למפעילות הסלולר. או במילה אחת שמסכמת הכול? חמדנות.
ועכשיו, מהו ה-iSIM, ומה ההבדל בינו לבין ה- eSIM?
באבולוציה כמו באבולוציה, ככל שהיא מתקדמת מתבצעים תהליכים של התאמה הדרגתית לסביבה, וכך בדיוק גם עם ה- iSIM. למעשה, המהפכה הבאה בעולם ה-eSIM היא ה-iSIM (המכונה גם סים משולב), סים שמשתלב ישירות במעבד המכשיר. כלומר,ה-iSIM מאפשר למכשירים להתחבר לרשת סלולרית ללא צורך בכרטיס SIM פיזי או eSIM מולחם במעגל מודפס (PCB). במקום להשתמש בכרטיס SIM פיזי נפרד, טכנולוגיית ה-iSIM מטמיעה את תכונות ה-SIM ישירות בחומרת המכשיר, ומאפשרת לו להתחבר לרשת הסלולרית. ה-iSIM מציע שתי תכונות עיקריות: הוא חוסך מקום על ידי ביטול הצורך ברכיב נפרד, המאפשר חיבור מאובטח של מכשירים קטנים יותר, והוא דורש פחות כוח משמעותית מ-eSIM, מה שהופך, למשל, מקרי שימוש מסיביים ב-IoT לתפעוליים יותר.
אז מה יותר טוב iSIM או eSIM?
נתחיל מהדבר הבא: ה- iSIM לא צפוי להשתלט על שוק ה-eSIM. למעשה לכל אחד מהם יש את היתרונות שלו, ושניהם פותחו במטרה לחסוך לנו כסף, להקטין את גודל כרטיס ה-SIM ובעיקר להעניק ביצועים ויעילות מקסימלית במכשיר הסלולרי. מה יותר טוב או מה יתפוס יותר בארץ ובעולם? זה רק הזמן יגיד. כך או כך דבר אחד בטוח, הטכנולוגיה רק ממשיכה לייעל ולהתייעל, ולשפר ולהשתפר, ואנחנו לגמרי בעד זה. רק בבקשה, תנו לנו רגע להתרגל, אנחנו רק בני אדם.