עולם הסטארט-אפים הוא עולם הרבה יותר מורכב ממה שנראה לכם. למרות שזה לפעמים נדמה שרק צריך לבחור, להשקיע, ולחכות לאקזיט, בפועל זה לא כל כך פשוט, כלל וכלל לא. למה החלטנו להתחיל עם העוקץ ולא עם הדבש? מהסיבה הפשוטה שאם אתם חושבים שמדובר בהשקעה בטוחה שתגרום לכם להתעשר תוך רגע אתם טועים ובגדול וכדאי שתבינו זאת לפני שאתם רצים להשקיע. נכון, בהחלט ניתן להרוויח מהשקעה בסטארט-אפים, אך צריך לדעת באיזה סטארט-אפ להשקיע, מהו התהליך, כמה זמן באמת לוקח לסטארט-אפ להתחיל להרוויח (ואם בכלל!), ובעיקר להבין שיש בכך גם סיכונים שחובה לקחת בחשבון.
אז כיצד תדעו באיזה סטארט-אפ להשקיע, ואלו נתונים כדאי לחקור לעומק לפני כן?
ראשית: פיזור סיכונים
להשקעה בסטארט-אפים מתלווה סיכון שנובע מחוסר וודאות ועל כמה וכמה כאשר מדובר בחברות שנמצאות בתחילת דרכן. בסופו של יום לא באמת ניתן לדעת בבטחה שהסטארט-אפ יהיה ריווחי, ובטח לא שהוא יעשה אקזיט בעתיד. לכן חשוב מאוד לעשות פיזור סיכונים במידה והחלטתם להשקיע. מה המשמעות של כך? ובכן תחילה יש לבחון מהו התקציב שאתם מעוניינים להשקיע ומהו השווי היחסי שלו מתקציב ההשקעות שלכם. כלומר, אם יש לכם תקציב להשקעות העומד על 100 אלף שקלים, מומלץ להשקיע רק שליש ממנו בסטארט-אפ, ובשום אופן לא להשקיע את כלל הסכום. ככה אתם למעשה מפזרים את הסיכונים, וההון שלכם לא תלוי בהשקעה אחת בלבד. כמו כן, אם הקדשתם נתח מהתקציב להשקעה בסטארט-אפים, מאוד כדאי לפזר אותו בין כמה סטארט-אפים ולא להשקיע את כל הסכום בחברה אחת בלבד. מדוע? מכיוון שייתכן מאוד וסטארט-אפ אחד יפסיד כסף, בעוד שהאחר ירוויח, והרווח של חברה אחת יפצה על ההפסד של חברה אחרת. מעבר לכך? ככל שתשקיעו ביותר סטארט-אפים ככה הסיכוי "להמר על הסוס המנצח" גדל.
השקיעו בשלב מוקדם
האם מדובר בדיכוטומיה? התשובה היא כן. מצד אחד השקעה בסטראט-אפים שנמצאים בתחילת דרכם הם סיכון גדול כי אתם לא באמת יודעים מה צופה לחברה בעתיד, ומצד שני זאת ההשקעה שיכולה להכניס לכם את הכסף הגדול בהשקעה יחסית נמוכה. הכיצד? באופן טבעי חברת סטארט-אפ שנמצאת בתחילת דרכה מבקשת השקעה סולידית ומוכרת מניות במחיר הרבה יותר משתלם מחברה שכבר הפכה לשם דבר ועשתה אקזיט. במילים אחרות? תוכלו לרכוש יותר אחוזים בחברה לפי השווי הנמוך של החברה בשלב זה, ואם וכאשר החברה תצליח בגדול, תוכלו להנות מתשואה פוטנציאלית אדירה.
זיהוי היוניקורן מתחיל בזיהוי היזמים
כשאתם משקיעים בסטראט-אפ, אתם קודם כל משקיעים ביזמים שלהם. ההקמה של סטארט-אפ דורשת עבודה קשה ומעמידה אתגרים רבים, ולא כל היזמים בנויים לכך או שיש להם את המיומנויות הדרושות לכך, גם כאשר יש להם מוצר "גאוני". אז לפני שאתם משקיעים כדאי שתבחנו את היזמים ואת הביצועים שלהם עד כה הן מבחינת החזון והאסטרטגיה העסקית, והן מבחינת קורות חיים, רקע עסקי שלהם, ורמת ביצועים עד כה בפיתוח הסטארט-אפ, כגון אפיון צורך, פיתוח מוצר, מחקרי שוק, חדירה לשוק, וכן הלאה. נכון, לא כל היזמים המצטיינים הגיעו ישר עם רזומה ארוך, אך בהחלט חשוב להבין מיהו האדם שעומד למולכם ומבקש שתאמינו בו, עם הכסף שלכם.
בדקו ביסודיות את הפוטנציאל העסקי
בין אם מדובר במוצר, שירות, או פטנט, עליכם לבחון את הנתונים שמסביבו. לדוגמא, באיזה שלבי פיתוח המוצר נמצא? האם בכלל יש בו צורך? (בחינה של סקרי שוק חובה!), האם מדובר בפטנט מוגן? מי הם המתחרים? (חשוב מאוד!), מי הם קהלי היעד ומהו נתח השוק? ואפילו האם מדובר במוצר שחברת ענק יכולה בקלות לשפר ולייצר מהר יותר. חשוב שתבינו, השקעה בסטארט-אפים לא יכולה להישען רק על מוצר טוב ורצון להרוויח, יש המון משתנים שייתכן ואנכם מכירים שעלולים להשפיע על הצלחת הסטארט-אפ ובהחלט יכולים להעיד על ההצלחה או הכישלון שלו בעתיד.
הקפידו לקבל הערכה מציאותית של שווי החברה
האם ניתן לקבל הערכה מדויקת? התשובה היא לא. ועדיין קביעת שווי החברה מבוססת על פרמטרים מובהקים כגון מוצר החברה, תחום החברה, שלבי הפיתוח, איכות אנשי הצוות, פטנטים רשומים ומאושרים, הוצאות ועלויות, צפי הכנסות, וכן הלאה. שווי מציאותי של החברה הוא גורם משפיע ובעיקר על כמות האחוזים שלכם ושווים. בפועל, ככל שערך החברה גבוה יותר, ירצו להעביר לבעלותכם אחוז נמוך יותר. חשוב לשים לב שלא מבקשים מכם סכום השקעה עצום תמורת אחוז אחזקה מינורי. זה לא ישתלם לכם בעתיד כלל וכלל.
זכויותיכם כמשקיעים
כבעלי מניות יש לכם זכויות וחשוב שלא תתפשרו או תתגמשו על זכויותיכם. בין הזכויות שכדאי לכם לדרוש זוהי חובת דיווח של החברה בטום הגיוס, לרבות עדכונים רבעוניים ודוחות שנתיים, דיווח על עסקאות עם בעלי עניין, זכות הצטרפות למכירה, זכות מצרנות, זכות "איסור חלוקת דיבידנדים", ומנגנון ה- REPURCHASEשהינו מאוד חשוב ונועד למנוע את עזיבת היזמים לאחר ביצוע ההשקעה ושימור זכויותיהם כבעלי מניות. עצה שלנו? למען הסר ספק, כשמדובר בזכויות שלכם כמשקיעים, הסתייעו בייעוץ משפטי. בהצלחה.