טכנולוגיית הבלוקצ"ין: המצאה מהפכנית או אשליה מהפכנית?

אם תשאלו את שוחרי הקריפטו הם כנראה יגידו לכם שמדובר בגאונות רצופה. בפועל? המציאות מציגה את הדברים קצת אחרת, ואף לפי הדו"ח הכלכלי של הבית הלבן, טכנולוגיית הבלוקצ'יין מזיקה למשקיעים לעיתים קרובות (מידי!), ובעיקר חסרת יעילות

0

עולם הקריפטו ממשיך לייצר כותרות שליליות והפעם הם על הכוונת של לא פחות ולא יותר, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן. על פי הדוח הכלכלי של הבית הלבן שהוגש במרץ השנה לקונגרס  האמריקאי, טכנולוגיית הבלוקצ'יין היא לא רק מסוכנת לכלכלה, אלא כמה מנוגדת לעקרונות כלכליים בסיסיים.  האם מדובר בהפתעה מוחלטת? כנראה שלא, אבל לאור העובדה שבהתחלה היה המון באזז חיובי סביב המטבעות הדיגיטלי, וכבר נוצרה אשליה ששוק הקריפטו הוא העתיד, אי אפשר שלא לשאול "מה קרה?". אז מה האמריקאים אומרים? בואו נתעמק.

 

אז מהם ממצאי הדו"ח הכלכלי של הבית הלבן?

ובכן, הדו"ח הכלכלי מפרט לעומק את החסרונות והנזקים של טכנולוגיית הבלוק'צ'יין. ראשית, לפי הדו"ח מקדמי הנכסים הדיגיטליים משתמשים בטכניקות שיווק חסרות בסיס ובעיקר בהרבה הבטחות שעוסקות בתועלת "אפשרית", דבר שגורם למשקיעים לבצע השקעות בסיכון גבוה מאוד. כמו כן, הדו"ח לא מצא יתרונות לטכנולוגיית הבלוקצ"ין ואף ציין כי נכסי קריפטו הם אינם חלופה יעילה לכסף רגיל. למעשה, אחת הטענות העיקריות של הבית הלבן זה שההבטחות של אנשי הקריפטו למשקיעים אינן עומדות במבחן המציאות כלל וכלל, וכי "המחיר הגבוה" של טכנולוגיית הבלוקצ'יין נראה כבר בהווה, הן בפן הסביבתי, והן בפן הפיננסי.

במילים אחרות? להשקעות בנכסי קריפטו אין באמת ערך בסיסי, ולא רק שלא מדובר באלטרנטיבה יעילה לכסף, אלא שגם נכסי הקריפטו ממש לא משפרים או מייעלים את מערכות התשלום כפי שהם מייחסים לעצמם, ושהם בעיקר פועלים להגביר את השווי שלהם על ידי יצירת מחסור מלאכותי. לעומת זאת, למי הטכנולוגיה דווקא כן עשתה חיים קלים? לעברייני סייבר, לדוגמא, ענף תקיפות הכופרה (Ransomware) פרח בזכות ענף הקריפטו, וזאת מכיוון שהטכנולוגיה הסירה מכשולים רבים וסללה דרך מהירה יותר לביצוע דרישות כופר דיגיטליות. 

 

לא רק כלכלי: הנזק הסביבתי שנגרם על ידי טכנולוגיית הבלוקצ'יין

אם חשבתם שמטבעות הקריפטו גורמים רק לנזק כלכלי אז תחשבו שוב, כי הדו"ח של הבית הלבן מציין בפירוט גם את הנזק הסביבתי. אכן כן, רשתות המחשבים שאחראיות לכריית מטבעות ביטקויין גורמות לבזבוז אנרגיה משמעותי. לדוגמא, ב-2022 כריית הקריפטו צרכה 2% מהחשמל בארה"ב, וכ-0.42% מצריכת החשמל העולמית, כאשר על התכנון של התאגידים שמפעילים את מתקני הכרייה כיום הוא אף להגדיל את צריכת החשמל בעתיד. יותר מכך? מכונות הכרייה מייקרות את החשמל לתושבים הגרים בסביבתם, וגורמות להגברת זיהום האוויר והמים, ולזיהום רעש חמור שמפריע לפעילות ולאיזון של בני אדם ובעלי חיים. לא פחות חשוב, בעקבות ההתיישנות המהירה של קוד התוכנה של רשת ביטקוין, מכונות הכרייה הופכות דיי מהר לפחות כלכליות, ולכן הן נזרקות מה שיוצר פסולת מוגברת וכמובן לנזק סביבתי חמור.

 

אז האם מטבעות הקריפטו הן טכנולוגיה מהפכנית, או תוצר של שיווק גאוני? 

למרות שתלוי את מי שואלים, עם עובדות אי אפשר להתווכח, והדו"ח של הבית הלבן מציג כמה נתונים שדיי מפריכים את "המהפכניות" של מטבעות הקריפטו. לדוגמא, הדו"ח בחן היטב את ההבטחות של טכנולוגיית הבלוקצ'יין לעומת הנתונים בשטח, והראה כי לא רק שאין בהן ערך רב, אלא הטענה שביטקוין הוא המודל היחידי שהעניק פתרון לאתגר של ביצוע תשלומים בין צדדים ללא מתווך מרכזי, היא לא ממש מדויקת, ושבפועל, מעטים המקרים במציאות אם בכלל שבלוקצ'יין סיפק פתרון מועיל.

בנוסף לכך? הדו"ח טוען כי לא באמת קיים ביזור בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, ולמעשה יומן רישום מבוזר הוא בסך הכול בסיס נתונים, מה שאומר שרוב משקיעי הקריפטו לא באמת מחזיקים את הנכסים הדיגיטליים שלהם במקום מאובטח, אלא בזירות מסחר ריכוזיות , ולמרות שהמשווקים של הקריפטו טוענים שהמשקיעים מוגנים על ידי המערכת עצמה (ואינם זקוקים להגנה רגולטורית!), בפועל מיליוני משקיעים כבר נפגעו כלכלית מהונאות, שהמוכרת ביותר שבהן היא קריסת FTX.

 

אז כיצד ניתן לסכם את טכנולוגיית הבלוקצ'יין והאם בכל זאת יש לה איזשהו יתרון?

בעוד שאין ספק שהדו"ח של הבית הלבן לא ממש עשה "הנחות" לענף הקריפטו, ובהחלט הצליח לחדד את האימפקט השלישי שלו על הסביבה ועל הכלכלה, נדמה כי מבחינה שיווקית יש לטכנולוגיית הבלוקצ'יין מה להציע. למשל חברת  Long Island Iced Tea שהצליחה לשלש את ערך המניה שלה אך ורק כי הוסיפה לשמה את המילה "בלוקצ'יין" מבלי לשנות שום פעילות בעסק עצמו. יחד עם זאת, יש לציין כי לאחר מכן רשות ניירות הערך האשימה שלושה מבכירי החברה במסחר פנימי בלתי חוקי, ובמכירת המניות שערכם צמח בידיעה שמדובר אך ורק בשם החברה ולא בשינוי הפעילות.

לסיכום, למרות שנכסי הקריפטו לא הולכים להיעלם מעולמנו בקרוב, הם חד משמעית יוצרים סיכון גבוה למשקיעים וצרכנים שלא תמיד מודעים לכך, והם ימשיכו להגביר את הסיכונים בשווקים הפיננסיים. ועדיין, כיוון שחברות ומדינות רבות כן ממשיכות לבצע ניסויים ביומן רישום מבוזר, לא מן הנמנע שבעתיד יימצא לטכנולוגיית הבלוקצ'יין שימוש יעיל וחיובי יותר. עד אז, ראו הוזהרתם. 

כתבות נוספות

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

  • התחדשות עירונית: משרד הבינוי מאשר פרויקטים חדשים בהיקף של 3 מיליארד שקלים

    נדל״ן

  • קרנות השקעה בנדל"ן דיגיטלי: הטרנד החדש שמשנה את כללי המשחק

    פיננסים

  • חברות סטארט-אפ ישראליות גייסו מיליארד דולר ברבעון האחרון של 2024

    טכנולוגיה

  • שוק הקריפטו מתחזק: הביטקוין מזנק ב-15% בעקבות הודעת רגולציה חיובית בארה"ב

    קריפטו

  • פריצת דרך בטכנולוגיית בינה מלאכותית: הממשלות מתמודדות עם אתגרי הרגולציה

    טכנולוגיה

  • נדל"ן יוקרה, ביטקוין ושורט על היואן הסיני: שר האוצר של טראמפ צריך למכור נכסים

    קריפטו

  • משרד החקלאות נגד הפיכת הותמ"ל לקבועה: משנת 2014 נגסה ב-17% מהתוצרת של ישראל

    נדל״ן

  • המשכנתא הממוצעת טיפסה ל-1.09 מיליון שקל: דצמבר הלוהט בשוק ההלוואות לדיור

    נדל״ן

ניוזלטר השקעות

קבלו עדכונים ישירות למייל

מלאו פרטים וניצור קשר בהקדם:

מלאו פרטים וניצור קשר בהקדם: