מטרו ישראל היה אמור לחולל שינוי מהפכני בתחבורה הציבורית באזור גוש דן, או לפחות כך קיוונו (וממשיכים לקוות!). רק כדי לסבר את אוזניכם, את עבודות החפירה של הרכבת החלו באוגוסט 2005 כאשר הציפייה הייתה לסיים את הפרויקט בשנת 2021. ובכן הנה אנחנו 18 שנים אחרי, עדיין מחכים שממשלת ישראל תועיל בטובה לשים את הפוליטיקה בצד ולאפשר להגיע לעבודה בלי לעמוד בפקקים. למעשה, למרות שלשרת התחבורה שלנו מירי רגב יש הרבה תירוצים לגבי מדוע הגישה למטרו מתעכבת, בפועל, אי אפשר לשכוח שהיא אמרה שכל עוד לא תהייה נגישות לפריפריה תוכניות המטרו ימתינו.
מה, יכול להיות שמדובר במניעים אישים ופוליטיים כאחד? בישראל שלנו? בואו רק נגיד שזאת וודאי לא תהיה הפעם הראשונה. יחד עם זאת, בעוד שמדברים על חוק המטרו ובעיקרון רק ממשיכים לדבר ופחות לבצע, כבר החלה תוכנית בנייה מסביב לתחנות המטרו שתאפשר בנייה של 500 אלף דירות ומשרדים לפחות. נשמע טוב? חבל שיכול מאוד להיות שעד שזה יתממש חלקנו כבר נהייה פנסיונרים.
תמ"א 70: תוכנית המתאר הארצית למרחב מערכת המטרו במטרופולין תל אביב
אם נשים לרגע את המרמור שלנו בצד (ואלוהים יודע שיש לנו מזה לא מעט!), תמ"א 70 היא בהחלט תוכנית בנייה חשובה שיכול לסייע רבות בפתרון משבר הדיור בישראל (כי גם את זה יש לנו), אך לא רק, מעבר לדיור נוסף, הפרויקט של תמ"א 70 ידרוש תכנון מחדש של המרחב העירוני, שכמו שוודאי אתם יודעים, בהחלט דורש שיפור. אז מה הבעיה? ובכן, תוכנית המתאר השאפתנית מסביב לתחנות המטרו עלולה לפגוע בפרויקטים של תמ"א 38, מה שבאופן טבעי עורר את זהמם של היזמים שממש לא מעוניינים לעצור את הפרויקטים שלהם. לעומת זאת, לפי ניתוח של מנהל התכנון, ההוצאה לפועל של תמ"א 70 היא הרבה יותר משתלמת וחשובה להגדלת היצע הדיור בישראל מכמה עשרות פרויקטים בודדים של תמ"א 38.
אז מה כולל תמ"א 70 ומדוע זה חשוב?
למערכת המטרו יש שלושה קווים אשר מתפרסים לאורך 150 ק"מ וחוצים 24 רשויות מקומיות, והמטרה של תמ"א 770 זה לעודד שימוש נרחב במטרו על ידי פיתוח סביבה עירונית שבה רוב התושבים מתניידים עם אופניים, הליכה וכמובן תחבורה ציבורית. למעשה מדובר בתוכנית המשלימה את תוכנית המטרו כאשר מטרתה העיקרית היא לייצר מצב שרבים יבחרו להשתמש ברכבת הקלה כאמצעי תחבורה מועדף.
אך כיצד בנייה מסביב לתחנות תסייע לנרטיב זה? הקונספט הוא פשוט, ככל שהסביבה תהיה יותר צפופה ומסביב לתחנות התושבים ימצאו מגורים זולים (במחיר מפוקח!), תעסוקה, ומסחר, יהיה להם יותר מוטיבציה לעבור לשם וכמובן להשתמש במטרו בחיי היומיום. בנוסף לכך, זה ייצור אזורי מגורים של אוכלוסייה מעורבת, שזה שלעצמו מבורך. אז מה בתכנון? בנייה של כ-500 אלף דירות, עם בנייה של 50% דירות בתל אביב בסביבת התחנה (בתקווה עד 2050) ו-75% משרדים חדשים.
תמ"א 70 הוא פרויקט חשוב מכמה וכמה סיבות. הסיבה הראשונה והחשובה ביותר זה שהוא יכול לשדרג משמעותית את איכות החיים של התושבים המתגוררים בעיר. בעוד שהתרגלנו לכך שמחירי שכירות הוגנים וגישה מהירה לעבודה זה יותר כמו חלום, תמ"א 70 יכול להעניק לנו בדיוק את הדבר הזה. יותר מכך? זה יפחית את הפקקים ואת השימוש ברכבים, דבר שוודאי יפחית את רמת הסטרס של האנשים, וחשוב מכך, את רמת זיהום האוויר.
תמ"א 70 זו הליבה של עיר מערבית מודרנית
אם ננתח את מצב הערים הגדולות והמערביות בעולם, נראה שגישה מהירה למטרו זה אחד הקריטריונים החשובים של בבחירת אזור מגורים, ואף על פי הערכות המבוססות על ניתוח המצב בערים בעולם, עלה כי בין 35%־60% מתושבי הערים הללו מתגוררים בסמוך לתחנות מטרו. אז האם מדובר בתוכנית חשובה? ודאי, אך האם היא גם שאפתנית מידי? ובכן, לאור השיקולים הפוליטיים הרבים שנעשים בישראל, הבירוקרטיה המקומית, והעובדה שאפילו אחרי 18 שנים המטרו עדיין לא זמין לתושבים, לא היינו ממהרים "לבנות" עלייה (תרתי משמע!). כך או כך, תמ"א 70 עדיין לא אושרה סופית ואנחנו בהחלט מקווים להתבדות ולהיות מופתעים לטובה, בגלגול חיים הזה אנחנו מתכוונים.